Коледните орнаменти са изработвани предимно от стъкло, дърво или пластмаса. Редом с традиционните материали все по-често навлиза и стиропорът. Орнаментите от него се изработват във всякакви форми и размери. В зависимост от нанесеното покритие те могат да се използват повторно години наред.

Санта Клаус е най-популярната 3Д фигура от стиропор. Дядо Коледа заедно с коледни бастунчета от стиропор, плодове от стиропор, снежни човеци от стиропор, ангели от стиропор, снежинки от стиропор и много други популярни коледни фигури и орнаменти от стиропор могат да украсят рафтове и витрини, да се извисят на улицата или да пораснат над покрива на къща .

Дрънкулката е най широко разпространената коледна украса. Тя е със сферична форма и се използва за декорация на коледни елхи. Тя принадлежи към коледния дизайн от 1847 г. Дрънкулките от стиропор могат да бъдат изработени в различни размери, цветове и дизайн .

Коледната снежинка е важна част от коледната украса. Декорирана в елхите и аранжирана в помещенията тя повдига коледното настроение. Снежинката от стиропор може да достигне желаната големина на размера, което прави стиропора фаворит в коледната украса.


Емблематичната фигура Снежен човек, изработена от стиропор е хит в коледната украса на молове и коледни базари и може да достигне огромни мащаби.

Коледните фигури от стиропор в изкусно съчетание с декоративен изкуствен сняг от стиропор днес украсяват магазини, бутици, заведения, коледни базари, къщи и градини и 3Д външни реклами.