Стиропорът е материал, главен конкурент на много други материали. Стиропорът е лек и много устойчив материал. Съществуват различен по плътност и структура на ядрото стиропор. В зависимост от приложението стиропорът е с различна плътност. Например за изолации и опаковки се използват не толкова плътен стиропор, като стиропорът за филмови и театрални декори или архитектурни елементи.

Стиропорът може да пресъздаде почти всеки друг материал. Стиропорът е с ниско тегло има отлични плавателни качества, лесен за обработка, шумо и топлоизолиращ, удар абсорбиращ материал.

Обработка

Изрязването на различни форми от стиропор става посредством няколко метода. Най-простият начин за рязане на стиропор с нож, ножовка или нож тип бисквитка. Електрическия вид нож е по съвременен метод за рязане и оформяне на стиропор.

Горещо рязане

Машинното рязане е най-модерния и най-плодотворния метод за обработка на стиропор. Горещото рязане на стиропор се осъществява с гореща тел, загрята до определена температура, като телта преминава плавно през блока със стиропор и изрязва желаната форма. Рязането с нагорещена тел е компютърно управляван процес в резултат, на което рязането е много точно лесно и извайва прави линии и форми.

Шлифоване

Шлифоването на стиропор или финално заглаждане е с цел прецизно формиране на обработвания детайл. С помощта на шлайфмашина или ръчно. Първоначално се използва груба шкурка, а за финал по-фина за получаване на професионален завършек.

Залепване

Залепването на отделните компоненти от стиропор става с различни лепила, лепилата са специално разработени единствено и само за стиропор, за това те са много и различни видове. Лепилата за стиропор според състава си са: полиуретанови, на водни основи, едно и двукомпонентни и много други осигуряващи добра връзка между компонентите.

Текстура

Стиропорът се покрива с различни текстури зависимост от целта и визията, която искаме да получим. Стиропорът се покрива с мазилка, на различни бази: полимерцимет, гипс, пасти, полиуретан. Финалните защитни обвивки на стиропорът му придават защита от неблагоприятните атмосферни условия, също така и завършен вид на изделията. Можем да пресъздадем различни материали, като метал, скала, дърво, мрамор и много други.

Приложения

Стиропор продуктите, които изработва фирма ''FOAMFANTASY'' намират широко приложение строителството, рекламата, архитектурата, транспорта, декорацията, кино и театрални декори и други специфични нужди.

Фирмата

Фирмата за стиропор произвежда продукти във всякакви размери, стандартни и нестандартни проекти и триизмерни реклами. Ние сме неизменна част от довършителната дейност в строителството, архитектурата, произвеждаме и монтираме всякакви профили и уникални изделия.