Бактериите са навсякъде около нас. Те имат редица свойства, като разграждащи или ферментационни процеси. Биотехнолозите са в търсене на нови приложения на микроскопичните организми и намиране на нови техни функции. Биолози от университет Колидж Дъблин откриват пръчковидна почвена бактерия с името putida Pseudomonas, която е и първия патентован организъм в света.
С невероятните си качества да разгражда органични разтворители като стирен масло, които е остатък от прегрят стиропор. Тази бактерия е изключително важна за околната среда.
Учените превръщат стиропорът (експандиран полистирен) в стирен, като в безкислородна среда петролната основа се затопля до 520 градуса. Резултата от този процес е маса съставена от 80 % стирен и ниско съдържание на други токсини.
Бактериите процъфтяват в тази среда, като превръщат 64 грама стирен петрол в 3 грама допълнителни бактерии. В резултат на този билогично задвижван процес стиропорът става по екологично чист.
Това е изключително откритие за страни, като САЩ, които са имали над 3 милиона тона отпадъчен стиропор през 2000г. Принципът на този процесс се прилага успешно за рециклирането, както на стиропор, така и на много отпадъци от нефтохимически пластмаси. Този резултат е от изключителна полза за бъдещето на човечеството.