Фасадната декорация от стиропор включва всякакви архитектурни елементи. Традиционните методи за изработка на елементите е чрез издъпване или леене са непрактични. Тези остарели методи са много трудоемки и изскват много време. Нови технологии изместват старите, като предоставят промишлено производство на гототви фасадни декорации от стиропор и техния бърз монтаж. Сградата се украсява по бързо, по евтино, по качествено и не утежнява конструкцията. Фасадните елементи от стиропор дават лекота,  безопасност привлекателен външен вид, кратки соркове, издържат на температурни амплитуди, без термо мостове, е доказателсто , че стиропорът е евтин, издръжлив и гъвкав материал. Използва се за творчески и индивидуални проекти във всички форми и размери. Стиропорът е лек и много лесен за обработка. Декоративните форми и елементи от стиропор се боядисват, покриват се с полиуретан или фасадна мазилка в зависимост от приложението им.

Стенните декорации от стиропор- подпрозорачни первазимедальони, ключови камъни, розетки, колони, ъглови камъни, арки, стиропор панели, декоративни корнизи и всякакви декоративни профили от стиропор.

Експандирания пенополистирол или стиропор е строителен материал лек за формиране устойчив  на климатични промени даващ  дълъг живот на фасадните декорации.